Studiul care îți arată ce au în comun tulburările psihice

de: Andreea Cuzub
24 06. 2018

Peste o treime din populația totală a lumii suferă de tulburări psihice. Acestea sunt extrem de variate, dar un studiu îți arată că unele afecțiuni ar putea să aibă anumite caracteristici comune.

Verneri Antilla și colegii săi de la Harvard Medical School au analizat genomurile a aproximativ 865.000 de persoane, inclusiv a 25 de condiții medicale, pentru a vedea dacă există un tipar al acestor afecțiuni.

Printre cele 25 de afecțiuni analizate se numără boli neurologice precum Alzheimer-ul, screloza multiplă, dar și afecțiuni ca depresia și tulburarea de stres post-traumatic.

Cercetătorii au colectat date din sute de studii genetice diferite, pentru a compara grupurile de pacienți.

În cazul anumitor condiții psihice, îndeosebi pentru anorexie, tulburarea obsesiv-compulsivă și schizofrenie, ei au găsit o suprapunere genetică puternică. În ceea ce privește bolile neurologice, legăturile dintre acestea au fost infime, fapt care sugerează că ele au, cel mai probabil, cauze separate.

Știm deja că bolile psihice sunt ereditare, dar studiul sugerează că aceeași predispoziție genetică se poate manifesta în diferite moduri, ducând la condiții diferite. „Aceleași grupe de gene ne fac să fim predispuși la tulburări psihice diferite”, a declarat Anttila.

El mai spune că acest lucru sugerează că la baza multiplelor tulburări psihice există un mecanism mai profund.

Cercetătorii afirmă că încă nu este clar cât de mare este rolul genelor comune descoperite. De asemenea, ei iau în calcul faptul că celelalte gene (care nu sunt comune) pot avea o importanță covârșitoare.

Heather Whalley de la Universitatea Edinburgh spune că descoperirea acestor factori fiziologici comuni, care sunt măsurabili, ar putea ajuta la soluționarea unei mari probleme a psihiatriei: există puține măsuri obiective în funcție de care sunt diagnosticate bolile psihice.

„Spre deosebire de alte ramuri ale medicinei, în psihiatrie ne bazăm pe experiențele subiective ale pacienților”, a declarat Whalley. Cu toate că informațiile sunt destul de vagi, oamenii de știință cred că, pe viitor, acest studiu poate ajuta la deslușirea mecanismului care stă la baza tulburărilor psihice.